STU Studenterhue

Er du elev på STU (særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse), får du en hvid studenterhue med stribet bånd i forskellige blå, lilla og lyserøde nuancer når du færdiggør uddannelsen. Forrest på huen sidder der en krokarde som har et Dannebrogskors som standard emblem. Det er tilmed muligt at vælge et andet symbol såfremt man ønsker det. Du kan i stedet vælge et:

  • Ahornblad
  • Anker
  • Halvmåne
  • Davidsstjerne
  • Globus
  • Hjerte

Derudover kan du få skrevet dit navn og uddannelsessted omme bag på huen, så du altid kan kende din hue. De fleste vælger at gemme deres studentehue som minde om, at de har gennemført en uddannelse. Det er ikke alle som har det lige nemt ved at gennemføre en uddannelse, hvorfor huen ses som en sejr.

Det var først i 1990’erne det blev muligt at få studenterhuer til mange flere uddannelser. Studenterhuen kom til Danmark i 1856, hvor huerne her var sorte, og kun blev givet ud til unge som gik på STX (det almene gymnasium). I 1880’erne kom den hvide hue på banen, og de studerende bar huerne året rundt, den hvide om sommeren og den sorte om vinteren. Det var først i 1970’erne hvor der opstod 3 andre gymnasielle uddannelser, at der kom nye huer til. Det var henholdsvis HF (højere forberedelseseksamen), HHX (højere handelseksamen) og HTX (højere tekniske eksamen), hvor huen her var hvid med forskellige blå nuancer bånd.

I dag kan man finde henholdsvis 18 forskellige studenterhue blandt ungdomsuddannelserne, og det er meget muligt at der i fremtiden vil komme flere til.

Hvad er STU?

STU star helt konkret for “særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse”. Denne uddannelse er til unge mellem 16 og 25 år, som ikke kan gennemføre en anden ungdomsuddannelse grundet et handicap eller andre særlige behov. Uddannelsen er tilrettelagt unge med særlige behov, som efter endt uddannelse kan nå personlige, sociale og faglige kompetencer, så de selvstændigt kan tage ansvar for deres voksenliv. Det er en 3-årig uddannelse, som dog ikke er kompetencegivende til en videre uddannelse eller erhverv.

Som elev på en STU uddannelse, har eleven mulighed for at blive undervist forskellige steder såsom på efterskoler, højskoler, husholdnings- og håndværkerskoler, produktionsskoler, erhvervsskolern og mange andre institutioner. I alle kommuner findes der forskellige institutioner med forskellige slags forløb, som vil passe til den enkelte elev. Nogle institutioner tilbyder STU på eget opholdssted, nogle tilbyder forløb med sundhed og bevægelse og meget mere.

Undervisningen på STU tilrettelægges med 840 timer om året og består af både undervsisning og praktik. Uddannelsen bliver tilrettelagt til den individuelles kvalifikationer, modenhed og interesser. Fætrdiggør du en uddannelse herfra, så er der ikke nogle eksamener du skal igennem. Uddannelsen afsluttes med et kompetencepapir.