Den grønne studenterhue

Bliver du uddannet gartner får du tildelt en fuldt ud grøn hue med et tyndt guldbånd. Krokarden på denne hue et et specialdesignet emblem. Derudover kan du få skrevet dit navn og dit uddannelsested bagerst på huen.

Den grønne studenterhue til landmænd er hvid med et mørkegrønt bånd. Krokarden på huen er tilmed et specialdesignet emblem, og du kan yderme bestemme om du vil have skrevet dit navn og uddannelsessted bagerst på huen. Gældende for begge huer, kan du vælge et andet symbol, såfremt du ikke vil have standardkrokarden. Du kan vælge imellem et:

 • Dannebrogskors
 • Ahornblad
 • Globus

Mere om gartner uddannelsen

På en gartner uddannelse dyrker man blomster, træer, potteplanter eller grøntsager. Du vil i løbet af uddannelsen lære at omplante forskellige vækster, give dem vand og gødning. Denne uddannelse tager mellem 3 år og 11 måneder og 4 år og 5 måneder.

Alt efter hvilket speciale du vælger, lærer du om planteproduktion i væksthuse, gartnerier og på planteskoler. Tilmed lærer du om beskyttelsforhold af planterne mod skadeyr og sygdomme, og du lærer tilmed at betjene maskiner og tekniske installationer.

Derudover vil du blive uddannet i den handelsmæssige side i form af salg, virksomhed og markedsføring.

Du kan selv vælge om du vil afslutte uddannelsen med speciale som væksthusgartner, planteskolegartner eller havecentergartner.

 • Væksthusgartner

Som væksthusgartner dyrker man planter i store drivhuse. Her er dit job at planlægge produktion og gøre planterne klar til salg. Du skal være med til at passe planterne og beskytte dem mod sygdomme og skadedyr. Derudover skal du betjene de tekniske installationer i væksthuset.

 • Planteskolegartner

Som planteskolegartner dyrker man træer og buske eller mindre haveplanter. Her skal du tilmed planlægge produktionen, og gøre planterne klar til salg. Du skal tilmed passe på dem, og betjene maskiner og tekniske hjælpemidler.

 • Havecentergartner

Får du speciale som havecentergartner, kommer du til at arbejde i havecentre, på planteskoler eller i andre virksomheder med plantesalg. Dit job her er, at passe og pleje planterne, arbejde med indkøb, salg og markedsføring. En vigtig del af dit job er tilmed, at rådgive kunderne om deres plantekøb.

Mere om landbrugsuddannelsen

Tager du en uddannelse som landmand, kommer du til at arbejde med husdyr og jordbrug. Uddannelsen tager mellem 2 år og 4 måneder og 5 år og 11 måneder. Som færdigudlært landmand er en vigtig del af arbejdet at planlægge arbejdsopgaver og vedligeholde maskiner og bygninger som hele tiden bliver slidt. Du kan som landmand selv vælge om du vil blive ansat eller drive din egen gård. Nogle landmænd får også arbejde på maskinstationer, hvor de pløjer og høster for andre.

Du vil på uddannelsen lære om tekniske indretninger, hvordan de styres og hvordan de vedligeholdes. Du vil tilmed få viden inden for regnskab, økonomi og planlægning.

Der er 4 trin/specialer du kan uddanne dig i:

 • Du kan afslutte som landbrugsassistent.
 • Du kan afslutte som landmand med speciale i husdyr eller planter.
 • Eller du kan afslutte med et speciale som jordbrugsmaskinfører.
 • Du kan afslutte som produktionsleder.
 • Slutteligt kan du afslutte som agrarøkonom.