Den Gule Studenterhue

Har du gået og undret dig over hvilken uddannelse de gule studenterhuer hører til, så kan du få svar lige her. Den hvide studenterhue med gult bånd er til dem som har fuldført ernæringsassistent uddannelsen. Standard emblemet på denne hue er et Dannebrogskors, men det er tilmed muligt at vælge et andet symbol såfremt det ønskes. Du kan tilmed vælge at få skrevet dit navn og uddannelsested bag på huen, så du kan mindes tiden senere i livet.

En studenterhue er ikke blot en hue, det er en særlig hue som bæres af studerende som har fuldført en gymnasiel- eller ander erhvervsuddannelse. Alle studenterhuer er fremstillet af lærred, og har en sort lakskygge som er forsynet med et bånd og en kokarde af valgfrit emblem. Du kan finde flere forskellige leverandører af studenterhuerne i Danmark, dog er den originale og mest brugte leverandør den kongelige hofleverandør C.L Seifert, som har produceret huerne siden 1865.

Mere om studenterhuen

I midten af 1800-tallet blev de første studenterhuer båret af unge som gik på gymnasiet. Huen var dengang helt sort, og de studerende bar modsat i dag, huen hele rusåret igennem. I 1880’erne kom den hvide hue med bordeauxrødt bånd til, og her bar de studerende den hvide hue om sommeren og den sorte om vinteren. Først i 1970’erne kom der flere gymnasielle uddannelser til, heriblandt HHX, HTX og HF, som fik tildelt deres egne huer i tre forskellige blå nuancer.

Det var først i 1990’erne man begyndte at uddele studenterhuer til forskellige uddannelser. I dag bærer man studenterhuer på 18 forskellige uddannelser, som alle har hver deres farve.

Mere om ernæringsassistent uddannelsen

Som ernæringsassistent er en vigtig del af arbejdet at tilrettelægge fremstillingen af sund og nærende kost til andre mennesker. Uddannelsen varer mellem 3 år og 5 måneder og 4 år og 2 måneder. Du vil i løbet af uddannelsen lære om indkøb og økonomi, samt om planlægning af arbejdet i et storkøkken og rengøring. Når du er færdiguddannet ernæringsassistent, kan du få arbejde i et storkøkken og kantiner på f.eks. hospitaler, plejehjem, dagsinstitutioner, restauranter, skoler og mange flere steder.

Denne uddannelse giver dig en grundlæggende viden omkring ernæring og tilberedning. Du vil i løbet at de 3-4 år lære om hvordan du tjekker fødevarers kvalitet, og hvordan sund og velsmagende mad tilberedes. Du vil lære at tage ansvar for alle dele i et køkken, heriblandt planlægning af menu, opbevaring af fødevarer, indkøb, tilberedning, anretning og oprydning.

I løbet af uddannelsen vil du tilmed få viden omkring alle hjælpemidler som findes i et køkken. Dette kan være hjælpemidler til forarbejdning og tilberedning af maden, eller til at forlænge madens holdbarhed. Derudover kommer du til at lære nye produktionsmetoder, og at stå for kontrol af hygiejnen i køkkenet.

Forløbet på uddannelsen er en blanding af skole og praktik. Du bliver f.eks. undervist i følgende fag:

  • Fødevarer
  • Ernæring
  • Kost og hygiejene
  • Engelsk
  • Samfundsfag

Uddannelsen afsluttes med speciale som ernæringsassistent.