Den Beige Studenterhue

Der er i dag 18 uddannelser hvor man ved endt uddannelse får en studenterhue på hovedet. Studenterhuen blev første gang båret af studerende fra STX (det almene gymnasium) i 1856, og i de første 100 år var studenterhun kun båret af STX elever. I 1970’erne blev der dannet HHX, HTX og HF, som hver fik deres studenterhuer med bånd i forskellige blå nuancer. I 1990’erne begyndte der så småt at komme flere huer til, til forskellige ikke-gymnasielle uddannelser som f.eks. mureruddannelsen og tømrer uddannelsen.

Den beige studenterhue kommer i henholdsvis to nuancer. En lys beige og en mørk beige. Den lyse beige studenterhue er til udlærte murer, og den mørke beige er til udlærte tømrer. Krokarden på begge huer er et specialdesignet emblem. Man kan tilmed få skrevet sit navn og uddannelsested bagerst på begge huer.

Mere om mureruddannelsen

Bliver du uddannet som murer så er en vigtig del af arbejdet at kunne læse en arbejdstegning, som man derefter kan bygge et hus af, og opstille stilladser. Udannelsen som murer tager enten 3 år og 11 måneder eller 4 år og 5 måneder. Du vil lærer om de forskellige slags sten og fliser, samt hvordan de holdes sammen med mørtel og fuge. Derudover vil du lære at støbe sokkel og gulv, arbejde med tagsten og pudse facader, samt opsætte fliser på vægge og gulv.

Når du bliver færdiguddannet kan du selv vælge om du vil blive ansat hos en murermester, eller om du vil starte din egen virksomhed. Efter endt uddannelse vil du får en grundlæggende viden omkring byggeri og have forstand på varmeisolering.

Der vil i løbet af uddannelsen være et grundforløb, et hovedforløb og praktik.

  • Grundfoløb

Du vil starte ud på en erhvervsskole, hvor du her vil lære at arbejde med den teoretiske del af håndværket. Du benytter dig her af digitale værktøjer til at tegne byggeprojekter. Tilmed lærer du at forstå byggeprocesser, materialer og konstruktioner.

  • Hovedforløb

Så snart du har bestået grundforløbet, fortsætter uddannelsen ved at du skiftevis går i skole og i praktik. Du vil her tilmed specialisere dig inden for et specialefag, heriblandt: restaurerings-, renoverings-, murer-, flise-, energi- eller tagspeciale.

  • Praktik

Når du kommer i praktik så får du arbejde hos en murermester, hvor du kan blive dygtig til håndværket og lærer en masse forskellige teknikker.

Mere om tømreruddannelsen

For at blive tømrer, skal du uddannes inden for træfagenes byggeuddannelse. Som færdiguddannet tømrer har du gennem uddannelsen lært at lægge gulve, opsætte lofter, tagspær og tagplader. Derudover vil du lærer at varmeisolere, opstille skillevægge og monterer brædde- og pladebeklædninger. Du vil tilmed lære at indsætte døre, vinduer og andet inventar. Du kan som tømrer komme til at arbejde med alt bygningsarbejde fra industribyggeri til restaurering af gamle huse. Du skal som tømrer have et godt håndelag og en god materialeforståelse, samt kunne lave tegninger, som du kan bygge ud fra. Uddannelsen tager 4 år og 6 måneder.

Uddannelsen består lige som en murer uddannelsen med et grundforløb, hovedforløb og et praktikforløb.

Du afslutter uddannelsen med et speciale som passer til dine interesser og din praktikplads. Du kan enten vælge at afslutte som tømrer, gulvlægger eller tækkemand. Som tækkemand vil du komme til at arbejde med tagkonstruktioner og udfører tækning af tage m.v.